San Nicola di Bari

De afgelopen twee weken maakte ik een reis door Italië. Ik was daar voor mijn onderzoek naar Sint Nicolaas, hij zal het thema vormen voor mijn eerste productie die ik maak bij Zeelandia. Van 6-9 mei wordt deze heiligman groots gevierd in Bari, een stad in de hak van de Italiaanse laars: de provincie Puglia. Net als bij ons is 6 december ook zijn feestdag, maar in mei wordt er gevierd dat zijn botten aankwamen van zee. En deze botten vonden in Bari een nieuw thuis. Er werd een grote kerk omheen gebouwd die tot op de dag van vandaag vele katholieke en orthodoxe christenen aantrekt. Missie geslaagd, rond het jaar 1000 werden er namelijk een aantal zeelieden op uitgestuurd om vermomd als pelgrims naar Myra, Turkije, af te reizen. Men had vernomen dat het een florerend pelgrimsoord was dankzij de botten van Sint Nicolaas, die nota bene ook nog ‘Manna’ heilig vocht afscheidden. Bari ging indertijd een crisis door en kon wel wat financieel succes van een bedevaartsoord gebruiken. Zo geschiedde het en tot op de dag van vandaag wordt er in mei een soort van intocht gevierd, in de dagen dat de rovers terugkeerden van zee met de botten van Sint Nicolaas in Bari. Hoe meer ik me verdiep in deze veelzijdige figuur, hoe meer verschillende gezichten hij aanneemt. Wij kennen Sint Nicolaas als de kindervriend uit Spanje (waarom eigenlijk Spanje? hij komt toch uit Turkije?) maar in Bari is hij in eerste plaats beschermheilige van de zeelieden, vissers, en vreemdelingen. Zeer interessant vind ik het ook dat zijn huidskleur in Bari zwart is, en niet wit zoals wij hem in Nederland kennen. En ik kwam er nog niet zo heel lang geleden achter dat hij naast de beschermheilige van Bari, ook die van mijn bloedeigen stad is, namelijk van Amsterdam! Hij is in ieder geval sterk verbonden met de zee, op vele plaatsen in Europa die een sterke band hebben met de zee staan dan ook Sint Nicolaas kerken. Zo ook in Zeeland, bijvoorbeeld de Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven, die ik als locatie zal gebruiken voor mijn voorstelling. De zin die me het meest bij is gebleven uit de mis van de Bisschop van Bari, die hij voordroeg toen het heilig beeld van Sint Nicolaas te zee werd gedragen, is: “De zee is het symbool van de wereld!”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s